Window4u-ico
Skip naar hoofdinhoud

ONDERHOUD, VENTILATIE

 

Kozijnonderhoud.  Hoe doe ik dat op de juiste manier?

Er is een aantal basisprincipes voor ramenconservatie:

  • ter bescherming van de waterdichtheid van het raam – de afdichtingsrubber ten minste 1 keer per jaar met technische vaseline insmeren,
  • om een betrouwbare werking van de beslagelementen te garanderen, ten minste 1 keer per jaar met technische vaseline of siliconenvet insmeren,
  • voor het behoud van anti-roestlaag van het beslag geen middelen gebruiken die zuren, basen of harsen bevatten.

De PVC profielen zijn gemaakt van materialen die bestendig zijn tegen weersomstandigheden en die niet verkleuren. Bij reiniging schoonmaakmiddelen gebruiken die natuurlijke pH bevatten en die de profielenoppervlakte niet “krassen”.

PVC raamkozijnen en raamvleugels behoeven geen speciaal onderhoud in tegenstelling tot houten ramen, die om een paar jaar met verf gecoat dienen te worden, d.i. de oude verflaag verwijderen en opnieuw verven.

Wat is een ventilatierooster?

Ventilatieroosters worden op ramen gemonteerd om de juiste ventilatie van gesloten ruimtes te verzorgen. De binnenlucht raakt vervuild en wordt vochtig doordat mensen ademhalen, er gekookt, gebraden wordt, kunststoffen verdampen (tapijten, fineer), door gasverbranding. Te veel vocht in de ruimtes veroorzaakt schimmelgroei, die gevaarlijk is voor de gezondheid van mensen. Door ventilatieroosters te monteren wordt de luchtvochtigheid in de ruimte op een vast niveau gehouden. Door ventilatieroosters te gebruiken, hoeven de ramen niet onnodig geopend te worden, wat belangrijk kan zijn als er kinderen of huisdieren binnen verblijven.

Hoe voorkom ik vocht in het huis?

Waterdamp is een kleurloos en geurloos gas. In huishoudelijke ruimtes wordt het in grote hoeveelheden gemaakt. Bij voorbeeld in een huishouden van 4 personen wordt dagelijks tussen 8 à 15 kg van dit gas gemaakt, wat  overeenkomt met 10 000 tot 19 000 liter waterdamp.  Om de door vocht veroorzaakte schade tegen te gaan, dient men de ruimtes voldoende te luchten door ventilatoren te gebruiken of ramen te openen. In de winterperiode kan het raam op microventilatie gezet worden.

 

De waardering van www.a1-kozijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 7.1/10 gebaseerd op 15 reviews.