Window4u-ico
Skip naar hoofdinhoud

Glas

De isolatiewaarde kiezen

Hoe goed glas isoleert, hangt af van de zogeheten U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking. HR+++ glas is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Maar vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd. HR++ glas biedt bijna net zo’n hoge energiebesparing, maar tegen lagere kosten. HR++ wordt dan ook het meest gebruikt.

Isolatieglas: uw mogelijkheden

Onder isolerend glas vallen alle soorten glas die beter isoleren dan enkel glas. Isolerend glas bestaat uit twee, soms drie, glasplaten met daartussen een ruimte, de zogeheten spouw. Tegenwoordig wordt in plaats van gewoon dubbel glas vaak isolerend glas gebruikt met dubbel of drievoudig hoog rendement glas (HR++ en HR+++). Hieronder alle soorten isolerend glas op een rij:

  • HR (niet te verkrijgen bij ons)
  • HR+ glas (niet te verkrijgen bij ons)
  • HR++ glas.
  • HR+++ glas (drievoudig glas)
  • HR++ veiligheidsglas.  
  • HR++ glas met roeden. De roeden worden in het glas geplaatst.
  • HR+++ veiligheidsglas.  Binnenzijde en of buitenzijde is voorzien van gelaagd 33.1 glas. (niet via de webshop. Chat of bel ons even hierover)

Isolatie beter door argon en coating

In de spouw tussen de glasplaten zit droge lucht, of een soort gas. Die van gewoon dubbel glas is gevuld met droge lucht. Tussen de glasplaten van HR++ en HR+++ (en het meeste HR+) glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht.

Aan de binnenzijde van alle HR glassoorten zit ook een coating (laagje), dat de isolatie nog meer verbetert. De coatings weerkaatsen namelijk de warmte, maar laten het zonlicht grotendeels door.

Denk ook aan uw kozijn

Ook kozijnen hebben een U-waarde, aangezien via het kozijn warmte verloren kan gaan. Houten of kunststof kozijnen hebben een lagere U-waarde dan kozijnen van aluminium: ze isoleren dus beter. Moderne aluminium kozijnen met een zogeheten thermische onderbreking kunnen echter dezelfde U-waarde halen als houten of kunststofkozijnen. Lees meer op Kozijnen.

Voor- en nadelen HR++, HR+++ glas

Voordelen

Het vervangen van enkel glas door HR++ glas leidt tot energiebesparing: gunstig voor het milieu en uw portemonnee. De jaarlijkse gasrekening gaat door HR++ ramen gemiddeld 250 euro omlaag. Bovendien zult u minder last hebben van tocht waardoor de thermostaat nog een graadje lager kan zonder comfortverlies. Ook houdt isolerend glas geluid tegen en vermindert het condensvorming aan de binnenzijde.

Nadelen

HR++ en HR+++ glas laat ongeveer één procent minder licht door, dan dubbel glas zonder coating. Dit verschil in lichtintensiteit valt niet op. Alleen als je glas met verschillende eigenschappen naast elkaar plaatst, kan je verschil zien.

Omdat met name HR+++ glas zo sterk isoleert, is de temperatuur van de buitenruit relatief laag. Daardoor kan ’s nachts en ’s ochtends condens ontstaan op de buitenzijde van het glas. Dit verdwijnt vanzelf in de loop van de ochtend.

De waardering van www.a1-kozijn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 7.1/10 gebaseerd op 15 reviews.